מהפך תיירותי בתרשיחא

הטיול בתרשיחא מזמן מפגש בין ישן וחדש, בין מסורות עתיקות וחיים מודרניים. תרשיחא ידועה כאתר לשימור מקצועות הולכים ונעלמים כדוגמת, שכונת חרשי הברזל, אשר בה ייצרו הנפחים את כלי המלאכה לשדה ולבית: כלי האפייה, הקלייה, החרמשים ופרסות הסוסים. משפחת שהין, למשל, עדיין מייצרת סכינים. לצד הנפחים הייתה שכונת מגדלי טבק, עד שמלאכה זו נכחדה בראשית שנות ה-70 והיום נותרו בעיר מספר מגדלי טבק לשימוש עצמי. אחרונים הם המוסיקאים ובוני כלי הנגינה, אשר מנגנים בסמטאות העיר, בעיקר בשבתות ומנעימים לתיירים ולמבקרים את זמנם. היום לתרשיחא תזמורת מפורסמת ואמנים ידועי שם בעולם כמו היוצר חכמאת שאהין ובנו המלחין ונגן העוד, סימון שאהין. גם הזמר אברהים עזאם נולד בתרשיחא, הוא מתגורר בלונדון ונחשב לאחד מטובי הזמרים בעולם הערבי.
סיור בנבכי הסמטאות הציוריות של העיר מגלה איך חיו פעם בכפר וממה התפרנסו התושבים למחייתם. אמנון גופר, מתמחה בחקר התרבות הגלילית ובטיולי נושא, הוציא לאור שני ספרים ובעל תכנית הרדיו הנודעת "זמן גלילי", עורך בעשור האחרון סיורים מודרכים בתרשיחא: "הסיורים שלי מדברים על התפתחות העיר, הפולקלור, ההיסטוריה, המוסיקה, הטבע, האמנות ובעצם אני נותן לאנשים לטעום מהכל וגם להרגיש. הסיורים מאוד לא שגרתיים. אני נכנס לחצרות - במשפחת חושי מארחים אותנו באופן קבוע, עולה על גגות, דרך מרפסות ומטעי גפנים, משמיע שירי משוררת ערביה ברחוב על שם ג'ובראן ח'ליל ג'ובראן ומראה לאנשים את תרשיחא האמיתית. אני נוגע בפסיפס ההיסטורי- אנושי- קולינרי - פוליטי של העיר וגם נוגע בצד הרוחני בביקור אצל השאזלים. אני גר בכפר ורדים וחי את תרשיחא כבר שתים עשרה שנים. העיר מופלאה בעיני וכך גם האנשים. אני מאוד אוהב את השוק הישן ואני חושב שלמקום יש פוטנציאל אדיר. גם התושבים פתוחים לכל דבר ואני בהחלט ממליץ על המקום לכל מטייל, גם כדי להציג אידיאל של דו קיום ערבי-יהודי כפי שהוא מתקיים פה ובעיקר בשל הקסם המקומי. יום אחרי הכריסטמס אני עורך סיור כנסיות מיוחד בליווי נגנים ומוזיקה לציון אווירת החג בתרשיחא וכחוקר תרבות זו גאווה גדולה עבורי. אני חושב שלתרשיחא יש הרבה מה להציע ונראה שהעיר בהחלט צועדת בכיוון הנכון".

נורית פורן, עורכת הסיורים "העולם על פי נורית" בתרשיחא, לוקחת אותנו לסיורים קולינריים בעיר ומעבירה אותנו דרך האתרים המבוקשים, הסמטאות, הפאבים, המסעדות, האמנים והשווקים שמציעה היום העיר.
לדברי נורית: "את הסיורים בתרשיחא אני מקיימת בשבת בבוקר ומדהים לראות איך משבת לשבת הביקוש עולה והיום כבר צריך לתאם איתי מספר שבועות מראש. אנשים מגיעים לסיורים מכל הארץ ועבורי זו חוויה נפלאה. במיוחד כאשר הסיורים הם לתושבי הצפון שנדהמים לגלות מה מסתתר במרחק נגיעה מהם. אני מאוד אוהבת את תרשיחא. בכל פעם שאני נכנסת לעיר אני מרגישה שהגעתי למקום פסטורלי בו הזמן עצר מלכת. בסמטאות יש משהו אירופאי, המשלב בין ישן לחדש, עם בליל שלם של עמים שחיים יחד. זה מקום שמשלב את הטוב בין הרבה עולמות, עם הרבה אנשים טובים שבאים מאהבה. העיר נתנה תנופה מדהימה עם מקומות חדשים, מסעדות מקסימות ומיזמים פורצי דרך. בסיורים אני נותנת לאנשים להריח תבלינים, לנשום אוויר הרים, לטעום מאכלים מסורתיים, וכך, דרך האוכל אנחנו מגיעים אל האנשים ופוגשים את הסיפורים האישיים שלהם".
ואם בסיור תיירותי עסקינן, מומלץ להתחיל בראש הר מעונה, בתצפית בצמוד לקבר השייח, ממנה רואים את הגליל המערבי, את הגליל העליון, את מפרץ חיפה, מישור החוף ועד ראש הנקרה ורכס החרמון. ניתן להיכנס לבקר באתר הקבר של השייח' שיחא – שעל שמו נקרא הכפר. הקבר נמצא במבנה אבן, מקושט בנורות צבעוניות. במרכז החדר ניצב קבר אבן, עטוף בבד ירוק מבריק, סביבו פרושים שטיחי תפילה ועל הקירות תמונות מעוטרות בפסוקי קוראן.
משם ממשיכים לכנסייה הקתולית אשר בכניסה אליה שלט המעיד על שנת הקמתה – 1865. בחזית הכנסייה חצר רחבת ידיים ומגורי נזירות, שעוסקות בחינוך הבלתי פורמאלי של הנוער. ממשיכים למסגד תרשיחא- מתנתו של עבדאללה פחה, שליט עכו, לאמו בראשית המאה ה-19. בסמוך למסגד מומלץ להתרשם גם מביתם של השאזלים – מקום כינוסם ותפילתם של הדרווישים הסופיים. ולקנח בביקור בתחנת משטרת תרשיחא, שהפכה למוזיאון אחרי עבודת שיחזור בניצוחו של מפקד התחנה, סנ"צ איתן רז. המקום מחזיר את המבקרים אל ימי המנדט הבריטי, עם הקמת שרשרת מצודות הטגארט. בעבודת נמלים שוחזר שלט הקרמיקה בחזית התחנה, מעשה ידיו של אמן הקרמיקה הארמני, דוד אוהנסיאן. אורוות הסוסים מהמאה ה-18 נוקו ושופצו. כמו כן, שוחזרו מגדלי השמירה ועל קירות התחנה נתלו תמונות המנציחות את ימי המנדט ומסמכים המעידים על היות התחנה מקום לאגירת מים בבריכה תת קרקעית, ששרידיה נמצאו מתחת לתחנה.
 

על קצה המזלג – סיור טעימות

על רקע האווירה הצבעונית והמיוחדת ולצד המארג העדין של דתות ותרבויות מסעדות חדשות נפתחות בתרשיחא חדשות לבקרים ומצטרפות אל המקומות הטובים והוותיקים. היום תפגשו בעיר מקבץ מגוון של טעמים החל מחומוס, בקלאווה ופלאפל וכלה בגורמה, בלקני ופירות ים, יחד עם מבשלות בירה, פאבים והרשימה ארוכה. אין ספק כי תרשיחא מסתמנת כמעצמה קולינרית ועל כך יעידו היזמים הרבים, יהודים, מוסלמים ונוצרים אשר משקיעים בגסטרונומיה המקומית, וכמובן, קהל המבקרים הרב אשר מצביע ברגליים.
הסיור של נורית פורן לוקח אותנו אל הגסטרונומיה במיטבה, אל החומוס האותנטי, הממולאים הערבים לחיך והברים האיכותיים:
  • חומוס עאטף: כשמו כן היא. מקום קטן, הממוקם ברחוב נרקיס. רחוב אחד מעל השוק ומגיש חומוס בכל הצורות. עם גרגרים, פול, בשר ועוד. החומוס טרי ושמו עובר מפה לאוזן.
  • מסעדת אל-אמיר: מסעדה עממית ולבבית במרכז השוק. בתפריט מבחר סוגי חומוס, תבשילים לבנוניים וממולאים צבעוניים ערבים לחיך.
  • קונדיטוריה אבו ג'ימי: למקום מרפסת גדולה באמצע רחבת השוק בה ניתן ללגום בירה מהחבית ולצפות בהמולת השוק. בפנים מעצמה לחובבי הכנאפה ומיני המתוקים של אום ג'ימי: בקלאוות מעוטרות, שבקייה, בסבוסה ועוד.
  • פאלאפל יוסף: הפלאפל המפורסם של יוסף ואמו דליה ברחבת השוק. לפלאפל מרפסת עץ קטנה וטעם מושלם של פלאפל גלילי, בזכות המתכון הסודי של דליה.
  • קרנבל: בית מאפה מסורתי בטאבון חצי פתוח עם אופה לבנוני. ממוקם בכיכר המרכזית במרכז כאן זאמאן ומציע מאפים טריים בתיבול ייחודי.
  • מסעדת אל-חייט: ממוקמת בדרום השוק. מסעדה משפחתית בה הסבתות והדודות מבשלות והילדים מגישים מאכלים מקומיים, חומוס ביתי ומשאושה.
  • בוז'ה: גלידרייה איכותית שמייצרת גלידה מחומרים טבעיים, עם גוון גלילי. הגלידה מוכנה במקום, המתכונים סודיים והטעמים משאירים טעם של עוד. על ההצלחה מופקדים אדם זיו ועלאא סויטאת, אשר מביאים את הפירות מהשוק מדי יום. מבין הטעמים המיוחדים: סורבה תאנים ערק, ריקוטה – בזיליקום, גלידת צנוברים וקרם בוז'ה.
  • רומילי: המקום משמש כמסעדה, בר וקפה ומציע פירות ים, דגים, בשרים, פסטות ועוד. ממוקם בבניין סראיא, ליד כיכר השוק.
  • שיפונדרה: מסעדה חדשה יחסית המציעה שיפודים על האש, צ'יפס וסלטים. המקום פתוח כל הלילה עד לשעות הבוקר ונמצא ברחוב ראשי, ליד כיכר השוק.
    מסעדת ברהום: מסעדת בשרים על האש כולל תבשילים מיוחדים כמו: מנסף וסלט עולש, עם מחירים נוחים ויוסף, בעל הבית, שמלווה את הסועדים עם סיפורים משעשעים. נמצאת בכביש הראשי, ליד כיכר העירייה.
  • מייקיס טופ ויו: פאב מסעדה תחת כיפת השמיים המשקיף אל הנוף. במקום בירות איכותיות מהחבית ומנות מובחרות כמו סלמון שמעשנים במקום במעשנת מחביות יין.
  • כמון: בר איכותי לבירות טובות מהחבית עם תפריט בשרי ופיצה דקה. במקום מתנגנת מוסיקה מדי יום עד השעות הקטנות. נמצא ברחוב הראשי מעל בית הספר.
    גרנדי :פאב גורמה המציע מנות בשריות של סטייקים, קורדון בלו, טי בון ועוד, בשעות הלילה הקטנות מתפקד כבר ובשעות היום כבית קפה ומסעדה. ממוקם ברחוב מותנבי, ליד כיכר העירייה.
  • ליאלי תרשיחא: מקום מצוין לעישון נרגילה מקצועית וטבק בטעמים. אפשר לשבת בפנים או בחוץ, לשחק ביליארד ולהאזין למוסיקה טובה. בתפריט כריכים, נקניקיות ובירות. נמצא באזור תעשייה תרשיחא.

שוק תרשיחא

גולת הכותרת הוא שוק תרשיחא הססגוני, המתקיים מדי שבת משש בבוקר ועד השעה 16:00 ומושך אליו אלפי תיירים ומבקרים מכל הארץ, שנהנים מחגיגה של טעם וצבע. בשעות הבוקר המוקדמות פורסים הסוחרים את מרכולתם בכיכר המרכזית ויש שם הכל: בגדים, נעליים, תבלינים, קטניות, חמוצים, פירות וירקות, טבק גלילי, שמן זית משובח, מיצים טבעיים, ממתקים מקומיים, פיצוחים ופירות יבשים, כלי בית, כלי עבודה, צעצועים ועוד. בנוסף, אפשר למצוא גם דוכנים מובחרים ומוצרים שקשה למצוא במקומות אחרים כמו: עולש, מלפפון בלדי, תאנים בלדי וזיתים כבושים. השוק סגור לתנועת מכוניות, מה שהופך את הביקור לנעים יותר. הדוכנים צבעוניים מאוד וההמולה כובשת.